Thursday, July 12, 2012

Birkaç ilham kaynağı..


Ted Talks'ları çok seviyorum. Benim gibi devamlı bir şeyleri merak edip soru soran insanlar için günlük besleyici küçük haplar gibi buradaki bütün konuşmalar. En son izlediğim koşmakla alakalı bir videoyu da buraya koymak istedim.

Christopher McDougall’ı bazılarınız biliyordur belki, “Born To Run” isimli çok satan bir kitabı var. Hatta kitabın filme uyarlanacağı konuşuluyordu ama hala sonuçlanmadı sanırım.
Ted Talks'daki aşağıdaki konuşmasında, özetle;

- Kendisinin de sıkı savunucusu olduğu” barefoot running”den – ki şu an kime sorsanız koşmayı bir şekilde yaralanma ve acıyla bağlayacaktır, eskiden ise koşmak sadece özgürlükle bağlanırdı diyor, hak vermemek elde değil.

- İnsan ırkının belki de doğada diğer canlılara oranla fiziksel olarak en büyük özelliğinin iyi terlemesi ve dolayısıyla sıcak havalarda koşabilmesi olduğundan (buradan sıcak havada koşulmuyor diyen kendime selam çakmak isterim:))

-Koşunun yaşınızdan bağımsız olarak yıllar geçse de aynı performansı gösterebileceğiniz belki de tek spor olduğundan,

- Ve benim için en şaşırtıcı ve en önemlisi 60’lı yıllarda kadınların maraton koşmasına izin verilmemesinin en büyük nedenlerinden birinin, medikal olarak bu kadar uzun süre koşarlarsa rahimlerinin düşeceğine inanılması olduğundan bahsediyor. Bu vesileyle 1967 yılında ilk kez Boston Maratonuna resmi olarak koşu numarasıyla katılan ve maraton sırasında yaka paça durdurulmaya çalışılan Kathrine Switzer’i de anmak isterim. Aşağıdaki fotoğrafta maratonda görevli erkek arkadaşını da onu savunurken görebilirsiniz. (Ayrıca, Kathrine Switzer bu anlamda akıllara kazınsa da ondan 1 yıl önce 1966 yılında Roberta Blib adında bir kadın erkek kılığında Boston Maratonunu bitirmiş ve kendisine ilham kaynağı olmuş.) Kathrine Switzer'dan tam 5 sene sonra 1972 yılında ise kadınlar maratonlara resmi olarak katılmaya hak kazanmışlar. Katherine Switzer ise bu olaydan sonra 35 maratona katılıp, 1974 New York City Maratonunu kazanmış. Müthiş ilham verici hikayeler ve insanlar hepsi..


Aslında video da Christopher McDougall'da söylediği gibi, bütün fancy kıyafetlerden, ayakkabılardan, aletlerden bağımsız, koşmanın doğamızda olduğunu kabul edip bunu yemeği fazla kaçırdığınız akşamın sabahında kendimize verdiğimiz bir ceza olarak görmemek ve tadını çıkarmak lazım sanırım..


 


Herkese İyi Koşular :)

"Hot Chip - Flutes"


Tugce.

2 comments:

  1. iPod bozulunca ağlamamak gerek yani, oyle mi diyo McDougall amca, doğru anlamış mıyım? :)

    ReplyDelete